Elefanten!

Hejsan! :)
Idag bloggar jag om elefanten, sorry för min dåliga uppdatering men det har varit ganska mkt på senaste tiden! :)


Elefanter

?Elefanter
Afrikansk stäppelefant
Afrikansk stäppelefant
Systematik
Domän: Eukaryoter
Eukaryota
Rike: Djur
Animalia
Stam: Ryggsträngsdjur
Chordata
Understam: Ryggradsdjur
Vertebrata
Klass: Däggdjur
Mammalia
Ordning: Snabeldjur
Proboscidea
Familj: Elefanter
Elephantidae
Vetenskapligt namn
§Elephantidae
Auktor: Gray, 1821
Elefanternas utbredningsområde; grön = afrikanska elefanter, brun = asiatisk elefant, ljust+mörkt = vid början av 1800-talet, bara mörkt = vid början av 1900-talet
Elefanternas utbredningsområde; grön = afrikanska elefanter, brun = asiatisk elefant, ljust+mörkt = vid början av 1800-talet, bara mörkt = vid början av 1900-talet
Släkten
 
Blue morpho butterfly2 300x271.jpg
Elefant!! :)

Elefanter (Elephantidae) är en familj bland däggdjuren, närmare bestämt av ordningen snabeldjur. Elefanterna är den enda familj av snabeldjur som inte dött ut.

Familjen elefanter innefattar förutom asiatisk elefant, afrikansk stäppelefant och afrikansk skogselefant också mammutar och andra utdöda grupper tillhörande ordningen snabeldjur. De nu levande elefantarterna brukar benämnas egentliga elefanter.

Elefanter har en kraftig snabel med vilken de kan fatta tag om olika saker, bland annat blad och grenar. Snabeln kan även användas för att spruta vatten på elefantens rygg när den badar.

Elefanterna lever tillsammans i grupper av honor och ungar. Grupperna består av cirka 20 individer, som är sociala och har starka familjeband. Vuxna elefanttjurar lever ofta ensamma.

De äldre honorna är de som hittar vattnet vid torrperioder. Det är därför de styr hjorden.

Elefantens föda består av gräs, löv, frukter och små grenar och kvistar. Elefanter är väldigt beroende av vatten och håller sig aldrig för långt borta från ett vattenhål. Elefanter äter 100 till 150 kg växtmaterial och dricker upp till 200 liter vatten per dag. Elefanter har 6 uppsättningar med tänder, som används för att mala sönder maten. När den sista uppsättningen tänder har slitits ut så svälter elefanten ihjäl.

Elefanter vandrar ofta långa sträckor för att hitta föda och vatten under torrperioden. De springer sällan men uppretade elefanter kan vanligtvis komma upp i 40 km/h (den högsta hastigheten som uppmätts var 48 km/h)

Elefanten växer hela livet och deras storlek varierar därför mycket men stora elefanttjurar (elefanthannar) blir drygt 3 meter i mankhöjd och väger då över 5 ton. Den tyngsta elefanten som påträffats var en Afrikansk elefanttjur som 1978 blev ihjälskjuten i Angola. Den hade en mankhöjd på 4,2 meter, en vikt på 12 ton och en längd på över 10 meter (från snabelspets till svansspets). En högre men inte så tung elefant sköts 1978 i Namibia.

Elefantens uppgivna livslängd är ofta överdriven, mellan 40 till 60 år är normalt. Den äldsta dokumenterade elefanten levde i Taipeis zoo och blev 86 år gammal..

På elefanten har överläppen och nosen vuxit samman och bildar elefantens snabel. Den afrikanska elefantens snabel har två "fingrar", medan den asiatiska har ett. Den afrikanska kan därför fatta tag om saker med sina "fingrar", medan de indiska elefanten rullar sin snabel runt föremålet.

Elefanterna blir könsmogna vid tolv- till fjorton års ålder och får ungar vartannat till vart fjärde år. Elefanterna har en genomsnittsvikt på ca 6 ton. Elefanternas snabel är väldigt användbar. Med den kan den svalka hela kroppen genom att sprida sand och vatten på ryggen. Elefanternas huvud väger ca 500 kg. Elefanter har ett rikt känsloliv. De kan skratta, leka och gråta. De kan alltså visa såväl glädje som sorg. Om en unge är dödfödd så sörjer de. När en familjemedlem eller någon annan närstående eller god vän, till exempel en människa, som varit borta en tid så visar de sin glädje vid återseendet.






Tipsare var Åsa: http://blomqvistbloggen.blogg.se


Kommentarer
Postat av: Åsa (=

Cooolt! x) Hahah..

2011-01-23 @ 09:57:20
URL: http://blomqvistbloggen.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0