FlygEkorre!

  FlygEkorre!

Flygekorre
Status i världen: Livskraftig (lc)[1]
Pteromys volans.jpg
Systematik
Domän: Eukaryoter
Eukaryota
Rike: Djur
Animalia
Stam: Ryggsträngsdjur
Chordata
Understam: Ryggradsdjur
Vertebrata
Klass: Däggdjur
Mammalia
Ordning: Gnagare
Rodentia
Familj: Sciuridae
Underfamilj: Sciurinae
Tribus: Flygekorrar
Släkte: Pteromys
Art: Flygekorre
P. volans
Vetenskapligt namn
§Pteromys volans
Auktor: Linné, 1758
 
Pteromysvolans.jpg

Vinterfödan är framför allt hängen av al och björk, kvistar och kottar som samlats ihop i stora förråd. I övrigt under året förtär den gröna växtdelar, bär och nötter. Vissa källor rapporterar att den i undantagsfall tar fågelägg och -ungar, men senare forskning har inte kunnat bekräfta detta.

Flygekorren är skymnings- till nattaktiv. Den lever företrädelsevis i blandskog, speciellt äldre sådan, där den bor i hål i gamla träd. På grund av det moderna skogsbruket har flygekorren dragit sig mot mer bebyggda områden, där den bosätter sig i hus och fågelholkar. Den kan gå upp till 1 500 m i bergen.

Vid flykt mellan träden eller från toppen av ett träd till lägre belägna delar spänner flygekorren ut sitt hudveck och kastar sig ut i en styrd glidflykt. Denna kan uppgå till omkring 50 meter. Den är även en skicklig klättrare. På marken rör den sig emellertid långsamt, i korta hopp.

Den sover inte vintersömn, men kalla vinterdagar kan den sova i sitt bohål i flera dagar åt gången. Den täpper ofta igen ingången vid sådana tillfällen.

Flygekorren är silvergrå på ovansidan och nästan helt vit på undersidan. Längs sidorna, mellan fram- och bakbenen, har den ett hudveck för glidflykt. Ögonen är svarta och mycket stora. Kroppslängden uppgår till 13,5-20,5 cm förutom svansen som är 9-14 cm. Vikten är mellan 95-170 g.

Uppgifterna om fortplantningen är osäkra, men det förefaller som om flygekorren får en till två kullar per år, omkring maj och i juni till juli. Kullen består av 1-6 (vanligen 2-3) ungar. Dräktighetstiden är omkring 4 veckor. Ungarna dias upptill 70 dygn. När ungarna föds är de blinda och öppnar inte ögonen tidigare än ungefär 14 dagar efter födseln. De dias upptill 70 dygn. Livslängden i det vilda är normalt åtminstone 5 år.


Flygekorren finns från södra och västra Finland, i Baltikum och längs taigan via Mongoliet och norra Kina bort till Korea och norra Japan (Hokkaido).


Flygerkorren som sagt finns mycket nära oss. :)

Åsa ville ha denna :) hon tipsade..
Http://Blomqvistbloggen.blogg.se  och även en till..

Imorgon blir det.. Björnen :) kolla då...

PS. Texten gick ej att ändra.. rubriken skulle BARA vara såhär.. ;)



Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0