Sötisen ikväll! :)

Visst är den söt. :) En goldenvalp. :P



! Zebra !

                                  Dagens djur är Zebra! :)



                                

                                        Zebra!

(Zebror alternativt sebror (Hippotigris), i singularis: zebra alternativt sebra)

Zebran är en släktgrupp eller ett undersläkte i familjen hästdjur som omfattar fyra arter och ett flertal underarter, som alla kännetecknas av att de har kroppar med tydligt markerade ljusa strimmor mot en mörkare bakgrund. Det är den enda grupp av vilda hästdjur som inte räknas som utrotningshotade, möjligen med undantag av arten grevyzebra.

Taxon i undersläktet:

  • Bergzebra, Equus zebra
  • Grevyzebra, Equus grevyi – den största av zebrorna, och den som är mest sällsynt
  • Hartmanns bergzebra, Equus hartmannae – omstridd artstatus
  • Stäppzebra, Equus quagga – den vanligaste arten av zebra, med sju underarter:

    Zebrornas kroppslängd varierar mellan 2 och 2,5 meter, och de har en höjd på cirka 1,5 meter. En ny studie visar att zebror är svarta med vita ränder och inte tvärtom som tidigare antagits. De väger 200–300 kilogram. Alla zebror har en mörk grundfärg, som beroende på art är svart, brun, eller sandfärgad. Över denna mörka grundfärg löper sedan vita eller ljust grå ränder, som på buken kan löpa samman till sammanhängande fält. (Tidigare trodde vetenskapen att förhållandet var det omvända; att zebrorna alltså hade en ljus grundfärg med mörka ränder. Embryologisk forskning har emellertid visat att detta var ett felaktigt antagande.) Även svansen och manen är färgade, och det finns en fin hårtuss längst ner på svansen. Ett sätt att skilja olika zebraarter från varandra är genom att titta på hur strecken på bakbenen lår och länd ser ut. Stäppzebror har ett tunt "skuggstreck" mellan de fylliga svarta strecken. Bergszebror har bara helsvarta streck. Grevyzebran har fler tunnare streck som går ihop från tre olika riktningar mitt på låret.

    Människan är zebrans farligaste fiende. Näst efter människan kommer lejonet. Zoologer tror att zebrornas ränder är ett slags skyddande kamouflage, då de vertikala ränderna hjälper zebrorna att smälta in bland högt gräs. Lejon är färgblinda, och kan därför ha svårt att se en zebra som står i högt gräs. Ränderna hjälper också zebror som befinner sig i öppen terräng, förutsatt att flera zebror är samlade i flock. För ett lejon kan en grupp zebror tack vare ränderna se ut som ett enda stort djur, och det blir svårt för lejonet att skilja ut ett enskilt bytesdjur.

    Stoet föder ett eller i mycket sällsynta fall två föl vartannat år. Det nyfödda fölet börjar äta gräs efter ett par veckor, men får också di av modern tills det är ett drygt år gammalt.

    Försök har gjorts att tämja zebror för att använda dem som rid- och dragdjur, men försöken har inte fallit särskilt väl ut. Man har dock funnit att hybrider mellan zebra och tamhäst är enklare att hantera än renrasiga zebror, och de dessutom oftast immuna mot många sjukdomar. Detta eftersom zebror i motsats till tamhästar har ett naturligt skydd mot många av de sjukdomar som kan drabba hästdjur i Afrika.

    En hybrid mellan en zebrahingst och ett häststo kallas på engelska zorse. En hybrid mellan en zebra och en åsna kallas på engelska zonkey.


Kvällens Sötis! :)

 Vilken söt kaninunge, fast alla e söta :)
 

Giraffbilder! :)

 Laddar upp lite olika bilder, också på saker. :)

 Fin tavla, den skulle man ha xD hehe

  Så sööt! :)

!Isbjörn!

                                                    
                                                                        Isbjörn!

Isbjörnen är ett av världens största landrovdjur och den blir mellan 2,40 och 3,3 meter lång. Hanarna väger vanligen mellan 400 och 650 kg och honorna upp till 225 kg. 1960 sköts en isbjörn som vägde 907,2 kg på isen i Tjuktjerhavet.

Isbjörnen känns igen på sin vita päls (kan ibland vara gulaktig). Pälsen byts inte, i motsats till andra djur, under sommaren, utan förblir tjock och vit. Varje hårstrå är dessutom ihåligt för att ge optimal isolering mot kyla, vilket tros vara anledningen till att pälsen ser svart ut när den fotograferas med ultraviolett ljus. Uv-ljuset absorberas tydligen av de ihåliga hårstråna. Denna effekt gör att pälsen kan te sig gulfärgad. Hårstråna leder ljuset till den svarta huden och hjälper djuret att absorbera så mycket värme som möjligt.

Isbjörnen simmar gärna och kan ses simmande flera kilometer från land, men rör sig och jagar gärna på land. En isbjörn kan lätt fälla en människa. Björnens högsta hastighet då den springer på land kan nå 40 kilometer i timmen. Vanligtvis går den med en hastighet omkring fem kilometer i timmen. Isbjörnen kan bli 20 till 30 år gammal.

Isbjörnen är köttätare. Den äter huvudsakligen sälar, men också döda valar och valrossar, fågelägg, smådjur och en del växter. Isbjörnar kan fälla byten som är lika tunga som isbjörnen själv (500 till 600 kg). Under tider med bra utbud på föda äter isbjörnen bara huden och späcket av sitt byte och lämnar resten kvar. Svaga isbjörnar eller fjällrävar som följer efter livnär sig senare av köttet. Är utbudet på födan fattigt, tar isbjörnen även as eller till och med ungar av sin egen art. Mödrar med ungdjur undviker därför andra isbjörnar.

Under jakten väntar isbjörnar ofta vid en hålighet i isen tills en säl visar sig. När en isbjörn får vittring på en säl och det saknas håligheter hoppar björnen på isen och kan bryta igenom den med sin egen vikt. Med sin vita päls är isbjörnen anpassad till omgivningen och för bytesdjur är det svårt att få syn på björnen. Det enda som väcker uppmärksamhet är den svarta nosen och isbjörnen lär sig tidigt att täcka över den med ramen (tassen).

Som rovdjur tar den upp stora mängder A-vitamin vilket lagras i levern. Arktiska upptäcktsresande har dött i A-vitaminförgiftning efter att ha ätit lever från isbjörn.

 

                                          




                                         Isbjörnar e bara så sööta. :)
                               Eller vad tycker ni det får ni gärna kommentera om! :)

Ses

// Sanna


Kvällens Sötis! 8)

 En liten ekorre till unge, söt va?? ;D

Dagens Djur är Papegoja! ;)

                                         
                                           
                                                          Papegoja! 
Papegojor finns i vädigt många arter. 
Arapapegojor är den största papegojan. Men stjärten kan det vara en meter lång. Den är också mest ovandlig och finns i SydAmerika. 
Du känner säkert också till Undulaten, som är en liten papegojart. Aran är  skygg och lever högt uppe i träden.  
Papegojan är också mycket nyfiken och utforskar allt den ser. Du vet säkert att man kan lära papegojor att prata. 
Det beror på att de är experter på att härma ljud, både ord och t ex en telefonsignal.
Födan består av frukt, insekter och frön.
Honan lägger två ägg, som hon ruvar ca 25 dagar. En Ara kan bli uppåt 50 år gamla.

Ja det var lite information, ni kan förståss  söka mera men det var lite ;)
MAN KANSKE Inte orkar läsa så mkt till. :)

Ha det så bra nu så kommer det säkert ett nytt djur imorgon, ni kan nog också ha önskeförslag, fia ville att jag skulle ha denna..
Det är min syster.. http://sofiawidman.blogspot.com 

 (vilken suddig) :/


Papegojor e coola. :) och fina. ;)


Besök också http://fotbollsSanna.blogg.se  om mitt liv. ;)

Den blev ju lätt att läsa (not)

Giraffen! :D



                                     Giraffen! 

- Vid födseln är giraffkalvarna omkring 180 centimeter höga och väger 45–70 kilo.
- Giraffens tunga är tydligt lång och muskulös. Den kan bli 45 centimeter lång och används av giraffen för att gripa föremål. Med tungan kan den till exempel nå blad utan att skadas alltför mycket av grenarnas taggar.

Levnadsområde
- Giraffen förekommer på afrikanska savanner söder om Sahara. I andra områden blev djuret tidigt utrotat. Bestånden gäller idag inte som hotade men några underarter är ganska sällsynta. I Nildalen försvann girafferna redan i antiken och i Marockos och Algeriets kustområden fanns vid slutet av 700-talet inga giraffer kvar. I många andra områden har girafferna försvunnit under 1900-talet.

De främre benen är längre än bakbenen. Giraffer går därför i passgång och kan på detta sätt nå en mycket hög hastighet och är på korta distanser snabbare än en tävlingshäst. På långa sträckor når den vanligen 16 km/h, den högsta hastigheten på kort distans registrerades med 56 km/h. Giraffen har däremot svårt att gå på våtmark. De undviker därför dessa områden och har ingen möjlighet att ta sig över floder.

Giraffen har mörka fläckar på den ljusbruna pälsen. Beroende på underart varierar form och färg hos dessa fläckar. Djurets undersida är ljus och bär inga fläckar. På huvudet hos bägge könen sitter två tappformiga horn. I sällsynta fall växer ytterligare ett hornpar bakom dessa horn. Några giraffer har en knöl mellan ögonen som är likadant uppbyggd som hornen.

  hihi



Kommer skriva mera sen..
Jag kanske skriver om något annat djur lite småfakta också.. :D
Och så skriver jag något om mig med. ;)
Ses


Hejsan!:)

och Välkommen till min NYA blogg! :D
Har också:
Http://FotbollsSanna.blogg.se 
Men nu skaffade jag en ny blogg för hittade en fin design med giraff!!! (kanskeonödigt,ejvetjag)..
Giraffen e mitt favoritdjur av det vilda. :)


Så här kanske jag skriver lite om giraffen och mitt eget liv och så. :) ses

Välkommen till min nya blogg!


RSS 2.0