GiraffExtra :D




TvättBjörn!



TvättBjörn!

- Tvättbjörnen har funnits i 25 miljoner år.
- Den är nyfiken, listig, kan äta allt möjligt och har lätt att anpassa sig till olika miljöer.
- Den råkar ofta i slagsmål.
- Den lever mest ensam och finns i Nord-och CentralAmerika.
- På natten kommer den fram och söker föda.
- Den söker sig gärna till bebyggna områden och kan bo i garage, på vindar och kampingplatser. Där letar den efter matrester i soporna.
- Den äter annars fisk, grodor, kräftor, insekter, nötter, frukt , ägg. Ja den här lilla charmiga krabaten tuggar i sig det mesta.
- Vet du vf den kallas tvättbjörn?
- Jo för att man förr trodde att den tvättade maten före den åt.
- Hanen och Honan träffas bara under parningstiden. Sen föder honan två till fem ungar i de bo hon byggt i ett ihåligt eller i en nedfallen stam.


Hajen!



           Hajen!

- Hajen är havets mest fruktade fisk.
- Det finns många olika hajarter.
- Rödhajen är minst med sina 70 cm valhajen är störst med sina 15 m.
- Vithajen kan bli upp till 7 meter lång och väga flera ton.
- Tänderna är sågtandade och sitter i flera rader bakom varandra, om en tand trillar ut så växer det ut en ny.
- För att överleva måste vithajen alltid vara i rörelse, om man håller den stilla eller drar den baklänges drunknar den.
- Forskarna vet inte så mkt om vithajen eftersom den är en sällsynt enstöring som alltid är på vandring.
- Hajar har inte bara fem sinnen som människan, utan de har faktiskt också ett sjätte. Det sjätte sinnet gör att de kan uppfatta svaga, elektriska signaler som deras byte alstrar. Man tror att detta elektriska sinne också hjälper dem att navigera. Sinnet kallas Lorenzinis ampuller. Det är små porer på hajen som är fyllda med gelé och har via basen kontakt med nerver.De flesta av dessa porer sitter på hajens nos.


Dagens Djur är Panda :)

 
Jättepanda

Pandan eller jättepandan (Ailuropoda melanoleuca), tidigare kallad bambubjörn, är den enda arten i släktet Ailuropoda som i sin tur tillhör familjen björnar, vilket dock tog lång tid för forskarna att komma fram till. Ett tag kategoriserades pandan som halvbjörn, men senare molekylärgenetisk forskning har visat att pandan är en björn.  Jättepandan är känd som symbol för Världsnaturfonden och var en av fem maskotar för de olympiska sommarspelen 2008 i Peking. I motsats till alla andra björnar är jättepandan växtätare som främst äter bambu. Idag ligger utbredningsområdet bara i Kina men tidigare fanns björnen även i andra delar av östra Asien. Gåvor i form av pandabjörnar har varit ett sätt för Folkrepubliken Kina att förbättra sina relationer med stater i Västvärlden.

Pandan blir mellan 1,5 och 1,7 meter lång och väger som fullvuxen mellan 70 och 150 kilogram. Mankhöjden ligger vid 75 centimeter och hanen blir 10 till 20 procent större än honan.

Djurets päls är vit med svarta områden. Pandan har svarta ben och armar och svarta ringar runt ögonen samt svarta öron. Även svansspetsen är ibland svart. Svansen är med en längd av 10 till 15 centimeter den näst längsta hos någon art i familjen björnar; endast för läppbjörnen finns rapporter om individer med längre svans. Pälsen är väldigt tjock. Pandans färger smälter bra in i mosaiken av ljus och skugga i den naturliga miljön av bambusnår och lövtäckta grenar som arten lever i. Anledningen till djurets pälsfärg är dock inte helt utredd. Även om det kan tyckas att pandans färg är uppseendeväckande och lätt att lägga märke till är det inte så i normala fall; på ett zoo är det faktiskt lätt att få syn på den, men ute i skogen är pandans färg ett nästan perfekt kamouflage. Förutom kamouflage så förklarar några forskare färgen med reglering av kroppstemperaturen eller som varningsmönster för fiender.

Artens tassar är väldigt speciella. Tassen har fem "tår", men handlovsbenen på tassens nedre sida är förstorade, så att de nästan blir en sjätte tå. Den fungerar som en tumme när pandan greppar sin mat. Tänderna berättar mycket om djurets matvanor. Pandans skallben och tänder har ett karaktäristiskt utseende för växtätare. Pandan har små framtänder och korta hörntänder. Kindtänderna är breda och malande. Av de främre kindtänderna (premolarer) återstår endast två, som liksom de andra kindtänderna (molarer) är breda. Djurets tandkaraktär har förlorat sin likhet med de övriga rovdjurens tänder och påminner mest om en människans eller om svinets tänder. Totalt har björnen 42 tänder.


Pandan lever idag i Kina men den har förut funnits i Vietnam och Burma.

Pandan lever ensam och träffar endast andra pandor under parningstiden. Djuret är känd för sin lekfullhet och de många rörelser den kan göra.

En normal dag i en pandas liv består av att äta. Artens matsmältningssystem tyder på att den ursprungligen var köttätare, men idag är pandan en foderspecialist och äter nästan uteslutande bambuskott. Pandan är på många sätt anpassad till sin vegetariska diet, men tarmkanalen ser fortfarande ut som hos övriga rovdjur. Pandan behöver därför äta över tio kilo bambu per dag (vanligtvis äts mellan 10 och 20 kilo). Att samla, äta och behandla så mycket bambu kan ta tolv timmar för pandan. Pandans liv kretsar därför nästan uteslutande kring mat.

Det var lite om pandan det :)
mera finns..

Källa: wikipedia

Lite info.. :)

Hejsan! :)

Nu har jag fixat en ny design igen :)
All info jag hittar om djuren är från WIKIPEDIA! jag läser alltid igenom allt, men nu vill jag veta vad ni tycker om designen, kanske en ny header?? ;)
Http://FotbollsSanna.blogg.se! :D besök!!
Snart kommer det ett dagens djur.. :)

Ny Design! :D

Kommentera gärna! :D

RSS 2.0